Injektionsbehandling

Botox

Pris från 5 000 SEK

Botulinumtoxin är ett ämne som använts i flera årtionden i medicinskt bruk till kramptillstånd vid t.ex. cerebral pares och andra svårartade kramptillstånd. Sedan ca 10 år tillbaka används det i estetiskt syfte för att minska rynkor f.f.a. i pannan och kring ögonen. Det används då i mycket liten mängd och påverkar endast området där det sprutas in och går alltså inte ut i kroppen. Det har en muskelblockerande effekt, dvs. nervimpulsen blockeras så att muskeln inte kan röra sig eller har minskad förmåga till detta. Vanligen sprutas ”argrynkan” i pannan och ”kråksparkar” kring ögonen så att pannan blir slätare och rynkorna vid ögonen slätas ut.

Mycket få biverkningar finns då det sprutas lokalt i estetiskt syfte. I enstaka fall kan ämnet hamna för nära ögonmusklerna så att man får ett ögonlock som ”hänger”. Det brukar gå över på ca en månad. Man skall undvika att träna samma dag som man fått injektionen och likaså undvika att trycka över området de första dagarna. Vissa använder också Botox för att minska huvudvärk vid migrän. Effekten sitter i ca 6 månader.

Restylane

Pris från 2 500 SEK

Flera typer av resorberbara fillers finns på marknaden, tex Restylane, som är en kroppsegen substans, hyaluronsyra.
Det finns i olika sorter och man kan välja sort utifrån var det skall sprutas. Vanliga ställen att spruta är veck i pannan, vid ögonen i sk “kråksparkar”, i fårorna kring munnen och i läpparna. Restylane tas upp av kroppen och efter 6-8 månader har det ofta helt försvunnit. Det är få biverkningar med denna substans. Vid enstaka tillfällen kan man se en inkapsling av substansen och ärrläkning som gör vävnaden hårdare. Många bokar tid en gång i halvåret för påfyllnad.

Sprutbehandlingar med Botox och Restylane är goda alternativ om man ej är beredd att gå igenom en operation. Det är vanligt att man bokar tid ca en gång var 4:e till 6:e månad för påfyllnad av både Botox och Restylane då dessa med fördel kan kombineras.