Skönhetsoperationer på Sophiahemmet

Frågor & svar

Här följer några av de mest förekommande frågorna.  Har du ytterligare frågor så är du välkommen att kontakta oss.

Generella frågor

Vem får kalla sig Plastikkirurg?
I Sverige får man kalla sig för specialist i Plastikkirurgi när man uppnått den av Socialstyrelsen godkända utbildningen i Plastikkirurgi. För att kontrollera att den som Du funderar på att låta operera dig verkligen är specialist i Plastikkirurgi kan Du kontakta SocialstyrelsenFör att kontrollera att din plastikkirurg har erfarenhet i Estetisk Plastikkirurgi kan Du kontakta Svensk förening för Estetisk Plastikkirurgi som kräver dokumenterad erfarenhet.

Vad händer vid konsultationen?
Vid mottagningsbesöket liksom vid operationen och efterbesöken är det jag som specialist i Plastikkirurgi som du träffar. Konsultationen är Din möjlighet att få den information Du behöver för att kunna fatta ett viktigt beslut angående en eventuell operation.

Vad ska jag tänka på inför operationen?
Du erhåller viktig information inför operationen vg förberedelser och vad du bör tänka på. Hälsodeklaration ifylles och ev blodprovstagning planeras. Undvik blodförtunnande medicin som t.ex Treo två veckor före operationen. Inför operationen ska du iaktta noggrann hygien och vara osminkad 

Vad sker efter operationen?
Du erhåller föreskrifter hur du ska bete dig efter operationen, ev recept och sjukintyg samt tid för återbesök.

Vad ska jag tänka på vg rökning och alkohol ism operationen?
Rökning har skadlig effekt på cirkulationen och sårläkningen och bidrar till en ökad risk för infektion i operationsområdet. Du bör därför hålla upp med rökning åtminstone två veckor före och två veckor efter operationen.

Alkohol har en blodförtunnande effekt vilket gör att man kan blöda mer i samband med en operation. Du bör därför avstå alkohol ett par dagar före operationen (minska blödningsrisken) samt så länge du äter smärtstillande för att minska risken för skadliga interaktioner.

Har du särskilda frågor kring en operation kan du skicka mail till olle.lofgren@sophiahemmet.se[/acc_item]

Bröstförstoring

Hur vet jag vilka material, form och storlek jag ska välja på bröstproteserna?
Vid konsultationen förklaras vilken typ som lämpar sig i ditt fall och sen får du med provproteser testa vilken storlek som passar bäst.

Vad händer efter operationen?
Innan du går hem får du muntliga och skriftliga instruktioner. Om du har ett tungt arbete kan du behöva sjukskrivning ett par veckor. Under närmaste tiden träffas vi på mottagningen för att se att läkningen fortskrider som den ska.

Bröstförminskning/Bröstlyft

Kan komplikationer tillstöta efter operationen?
Vid omfattande bröstförminskning kan förmågan att amma försämras.

Vad händer efter operationen?
Dagen efter operationen stiger du upp och efter ett par dar kan du gå ut. Sjukskrivningstiden varierar från 1-3 veckor beroende på hur tungt arbete du har. Efter en vecka träffas vi på mottagningen varefter du byter ut operationsförbandet till en sportBH.

Bukplastik

Är bukplastik en omfattande operation?
Omfattningen varierar men ofta kompletteras operationen med fettsugning. För att uppnå ett bra resultat syr man ofta ihop de båda raka bukmusklerna till medellinjen samt flyttar naveln till rätt plats. Man får stanna på vårdavdelning över en natt.

Vad händer efter operationen?
Man bör komma upp ur sängen dagen därpå. Givetvis känns det stramt efteråt men trots omfattningen ej särskilt ont. Då du bör undvika lyft är det lämpligt med 2-3 veckors sjukskrivning. Viktigt att använda bra maggördel som stöd.

Buk-lår-och armplastiker 

Vad är viktigt att tänka på?
För att minska svullnadsreaktionen bör man använda kompressionsbandage som t.ex “cykelbyxor” under närmaste månaden efter operationen. Man bör tejpa ärren under flera månader för att dem ska bli så smala som möjligt samt undvika sol direkt på ärren.

Ansiktslyft

Måste man bli sövd?
Det beror på hur pass omfattande ingrepp som krävs. I vissa fall kan man utföra minilift i lokalbedövning.

Vad händer efter operationen?
Det vanliga är att ansiktslyft utförs i narkos och att patienten stannar över en natt. Man är svullen och missfärgad i huden men läkningsprocessen är ändå i det flesta fall kortvarig och stygnen kan avlägsnas efter ca 10 dar.

Näsplastik

Hur fort ser man resultat efter en näsoperation?
Det beror på patientens förutsättningar och operationens omfattning. Näsplastiker varierar mycket och kan innefatta operation på näsans brosk och/eller ben. Ibland kan det dröja upp till ett år innan man ser slutresultatet.

Ögonlocksplastik

Är det riskabelt att låta sig opereras så nära ögonen?
Hos en van plastikkirurg förekommer  komplikationer sällan och operationen är ett mycket vanligt ingrepp. Någon gång kan en patient tycka att man tagit lite för lite hud och man utför då en liten korrektion utan extra kostnad.